Entrevista a Josep Maria Vives de Gestinet Informàtica Internet al El Tres de Vuit
“Si generem talent, noves empreses s’instal·laran a Vilafranca i al Penedès” Josep Maria Vives
L’empresa vilafranquina Gestinet és líder en assessoria d’internet i informàtica, manteniments informàtics, disseny web i aplicatius a mida, allotjament de dominis i correu, posicionament web i xarxes socials. L’empresa ha anat creixent com l’escuma i ara ha encetat una important campanya de màrqueting a TV3. El seu anunci es pot veure just abans del popular programa APM o Polònia els dimecres i dijous al vespre, en primetime. De l’evolució de Gestinet i de projectes de futur n’hem parlat amb el seu màxim responsable, en Josep Maria Vives.
Com va començar a caminar Gestinet?
Va començar fa més de vint anys, quan amb un company vam arrancar una acadèmia d’informàtica. Aleshores va néixer internet, vaig comprar alguns dominis i vaig aprendre a fer disseny web. Eren productes molt bàsics i vaig moure’m per botigues i empreses locals, però havia de vendre el mitjà que no coneixia ningú (internet) i, a més, el meu servei. Costava molt d’arrencar. Però de mica en mica es va anar coneixent més i el que vaig fer és un directori d’empreses. Venia una plantilla amb una quota mensual petita i com tenia més d’un centenar d’empreses doncs ja em donava un sou…L’evolució d’internet va ser rapidíssima i al cap de poc temps ja em van començar a demanar correu electrònic i pàgines web amb domini propi. Mica en mica també em van començar a demanar serveis tècnics i ara som una plantilla de 15 persones que fem manteniment informàtic a tota Catalunya i València.
Però no només ofereixen manteniment informàtic, oi?
Oferim un servei integral, som molt bons en posicionament Google i per aquest motiu tenim clients a tota Espanya que ens demanen que els situem en primeres posicions dins google… Tenim clients deslocalitzats i per això ens podem permetre el luxe de mantenir l’empresa a Vilafranca. Si volgués una progressió més ràpida hauria d’anar a Barcelona, però no vull marxar.
D’on són principalment els seus clients?
El 60% dels clients nous són de Barcelona i tenim tècnics que viuen i treballen a Barcelona i a Vilafranca tenim la central i és des d’on es realitzen tots els treballs i projectes de desenvolupament. Però a Vilafranca ens fa falta gent especialitzada i costa trobar-ne.
Què vol dir?
En les ofertes de feina que publico haig de vendre el lloc de treball i també el territori. Aquí no tenim perfils tècnics amb nivell alt i abans de marxar nosaltres a Barcelona el que volem és captar talent que vingui cap a Vilafranca. Hem de vendre el Penedès perquè vulguin venir a viure i treballar aquí.
Perquè creu que a Vilafranca falta talent en el seu camp?
El problema és la formació. El que falten són programadors. Ara, per sort, després d’un temps d’insistir, la Generalitat va concedir a l’institut Eugeni d’Ors el DAM (grau superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma) i aquí aprendran tot un seguit d’eines molt útils per entrar al món laboral amb garanties. Els programadors del Penedès se’n van a Barcelona perquè allà ofereixen millors condicions. Però jo sóc molt optimista i puc dir orgullós que Gestinet es quedarà a Vilafranca. Però cal que creem una bona pedrera de programadors. Crec que hi haurà empreses que vindran al Penedès però ara no venen perquè el talent està allà, no aquí. El que intento fer amb el DAM és poder suggerir un projecte concret i una tecnología concreta perquè els alumnes ho treballin i, així, surtin més ben preparats que mai.
Seria com si des de Gestinet encaminéssiu els continguts d’aquest grau superior?
Sí, seria interessant. Però no només per Gestinet evidentment sinó que formaríem a joves per a totes les empreses i aquestes es pegarien per contractar aquests nois i noies. Nosaltres sabem què fa falta i quines mancances hi ha al mercat laboral.
Quins són els projectes de futur de Gestinet?
Hem unificat diversos serveis dins un mateix sector: segons Google som el número 1 en manteniment informàtic i posicionament web, això és una aposta que vam fer nosaltres perquè vam comprovar que si captàvem un client de manteniment informàtic era molt probable que a aquest li sorgissin noves demandes. I així ha estat. No cal tenir un gran volum de clients sinó un bon volum de serveis. El nostre futur passa sobretot pel servei de consultoria i assessorament. Estem fent tractes per fer col·laboracions amb empreses internacionals en projectes molt grans i això pot voler dir que necessitem a mitjà termini una cinquantena d’enginyers. Per això vull poder fer convenis amb Vilafranca i la universitat de Vilanova perquè si volem pujar aquest esglaó, d’on trec 50 enginyers? El que faríem és agafar alumnes que estiguessin estudiant i preparar-los per aquest projecte de tal manera que sortissin ja amb feina.
I els donaria feina a Vilafranca o s’haurien de desplaçar?
A Vilafranca, el nostre objectiu és invertir aquí. La gràcia és que Gestinet es vol quedar a Vilafranca i si hem de créixer fins i tot a nivell d’infraestructures ho farem aquí. Si marxéssim de Vilafranca perdríem l’essència i amb les empreses que hem contactat estan encantades que donem feina a gent del territori. Però clar, primer els hem de formar.
El veig molt implicat en temes de formació no?
És que és la clau perquè a Gestinet hem patit aquesta falta de talent i el fet de no poder cobrir ofertes de feina amb condicions molt bones. El problema ara és que la gent que programa bé està molt buscada i pleguen quan volen perquè saben que hi ha oferta. El que es necessita sobretot és gent impilcada amb el projecte.
Quines són les principals demandes d’assessorament que li fan les empreses? Quina ajuda necessiten?
Bàsicament sobre la part interna de la gestió. Si vols vendre bé has de tenir una bona pàgina web, però sobretot estan preocupats en processos interns de l’empresa i per això fem, per exemple, aplicacions a mida o al núvol perquè un comercial que físicament estigui fora l’empresa pugui entrar i actualitzar comandes i tot vagi unificat. Podem complir totes les facetes de hardware i software però a nivell evolutiu el trajecte de software no té límits. Per això aquí al Penedès es formaven molts tècnics però quan sortien al món laboral veien que no hi havia feina per a tots.